Vad är yoga

Yoga är en typ av meditation och fysisk träning. Det kopplar samma hela kroppen och stärker den inifrån och ut. Yoga är en fantastisk form av träning, men även avslappning. Det finns många olika typer av yoga och de kan alla anpassas till dig som individ. Det passar alla och kan anpassas i vardagen med kortare pass som ändå ger de hälsofördelar som ett längre pass ger.

 

Vad betyder yoga?

Ordet yoga betyder ungefär att förena eller sammanfoga. Det är en form av träning, meditation och andning som förenar kroppen med själen. När du utövar yoga kommer du känna ett otroligt lugn i kroppen, samtidigt som du får mer syre och energi.

Yoga är över 1 000 år gammalt och härstammar från Indien.


Hur länge har yoga funnits i Sverige?

Trots att yogan har funnits i över 1 000 år är den relativt ny i Sverige. Runt 1970 talet kom yogan till Sverige och 1972 öppnade den första yogastudion. I strax över 50 år har yogan funnits i Sverige. Sedan dess har nyfikenheten till yoga växt och fler och fler studios har öppnat. Numera vet alla vad yoga är, många har testat på det och många utför det regelbundet. Kunskapen om hälsofördelarna med yoga har spridit sig och många tyr sig till yogan i hopp om ett friskare liv. Den vanligaste formen är ashtanga yoga, men även den nya träningstrenden hot yoga som är yoga som utförs i ett uppvärmt rum.


Varför skall du utöva yoga?

Yogan är fylld med hälsofördelar. Både när det kommer till det fysiska, men även det psykiska välmåendet. Alla former av träning är bra för kroppen, men vissa är bättre än andra när det kommer till en helhet i kroppen. Anledningen till att yoga är bättre än många andra träningsformer är för att den sammanför alla delar i kroppen, med själen. Andningen är i fokus, och regelbundna stora andetag intas. Detta fyller blodet och kroppen med syre. Att andas i jämn takt är något som lätt glöms bort. Man andas små korta andetag som inte uppfyller hela syrebehovet.

 

Varför är yoga bra?

Styrka – Övningarna i yoga tränar hela kroppen, inklusive muskler du inte visste att du hade. Musklerna stärks och utvecklas när du avancerar i positionerna.

Uthållighet – Yoga är inte för den som vill bygga stora muskler utan mer som den som vill ha uthålliga och tåliga muskler. Dock passar yoga perfekt för dig som redan har stora muskler och det kommer hjälpa dig att bli mjukare i musklerna.

Bättre sömn – Efter ett pass av yoga väcks hela kroppen till liv, syreintaget blir högre och du rensar tankarna i hjärnan. Detta tillsammans med flera andra anledningar gör att du både somnar lättare och sover bättre.

Mjukare och vigare kropp – Många övningar handlar om att tänja kroppens muskler och stretcha ut hela kroppen. Detta gör att din kropp bli mjukare och vigare. Du slipper stelheten.

Renare sinne – Yogan rensar hjärnan och ger den en nystart.

Minskad stress – Det är avslappnande och meditativt vilket i sin tur minskar stresshormonerna i kroppen.

Motverkar depression – Ovannämnda fördelar hjälper även att motverka depression.


Yoga är idealiskt i modern tid

Även om yogan är väldigt gammal och uppfunnen långt innan den moderna tiden så passar den in nu bättre än någonsin. Aldrig har människan varit så stillasittande som vi är idag. Många jobb är baserade framför en dator, sittandes på en stol. När vi kommer hem är det vanligt att slå sig ner på soffan. Måltider intas sittande. Att umgås med vänner går ofta ut på att fika eller annan stillasittande aktivitet.

Den livsstil vi har idag är väldigt stillasittande, vilket gör att det är vanligt med värk. Främst i rygg, nacke och axlar. Yoga är perfekt för att motverka denna typ av stelhet och värk i kroppen.

Det är inte bara vanligt med värk och stelhet utan även stress och till och med utbrändhet. Jobben vi har idag är stressiga och det ställs höga krav på oss. Detta tillsammans med ett stillasittande liv lämnar sina spår i huvudet och själen. Vi blir stressade, utmattade, trötta och går tillslut in i väggen. Yoga hjälper dig att finna ditt inre lugn, slappna av, rensa hjärnan och få ny energi.

 

Få hjälp med medicinsk yoga

Vanlig yoga hjälper dig som har problem med det ovannämnda. Bland annat stress, värk i leder och rygg och utmattning. Det är bevisat att yoga hjälper mot alla dessa åkommor. Söker du hjälp på ett sjukhus finns det stor chans att de rekommenderar dig medicinsk yoga. Närmare 300 sjukhus i Sverige använder sig av medicinsk yoga. Det är ett bra bevis på den kraften som yoga har för hela din kropp och själ, när det till och med används på sjukhus. Här kan du läsa mer om vad medicinsk yoga är och dess fördelar.

 

Meditation och andning inom yogan

En viktig del av yogan är andningen, för att hitta inre lugn. Men även meditation. Detta är det slutliga steget och om du vågar gå in för det kommer du känna av kraften av den ökade medvetenheten. Att komma in på djupet av sin själ är en fantastisk upplevelse. Detta kan du även ta med dig i andra situationer under dagen för att hantera dem bättre.


Hur ofta bör du träna yoga?

Hur ofta du ska utföra yoga är beroende på vilka hälsofördelar du vill uppnå. Du kan aldrig träna för mycket eller för lite yoga, ett pass är bättre än inget pass, även om hälsofördelarna blir starkare ju mer du tränar. Att sikta på 4 pass i veckan är rimligt för de flesta och ett bra mål att ha. Har du inte tid för fulla pass kan du korta ner dem till en tid som passar dig. Till exempel 15 minuter på morgonen och 15 minuter på kvällen. Det finns både långa och korta yogapass.

Det är även bra att planera in yin yoga, som är en slags vilo och avslappningsyoga, de dagar du har vilodag från den fysiska yogan. Du kommer då att återhämta dig bättre och få de mentala fördelarna som yoga erbjuder, även på dina så kallade vilodagar.

Yoga kan användas som en livsstil, den utövas då varje dag, ibland flera gånger per dag i kortare sekvenser. Men det går även bra att träna yoga mer sällan och bara se det som en form av träning eller avslappning. Yogan ska vara kravlös.