Den nya träningstreden – vad är hot yoga?

Hot yoga är en typ av yoga som utövas i ett varmt och fuktigt rum. Bikram yoga är en typ av hot yoga, men med specifika regler. Hot yoga är lite mer öppet och framförallt behöver inte temperaturen i rummet vara lika hög. Vanligt är att temperaturen ligger på mellan 30 och 40 grader. 40 grader gäller för bikram yoga, och cirka 30 – 35 grader för övrig typ av hot yoga.

 

Varför ska det vara varmt?

Det finns många fördelar med att applicera värme till yogan. Anledningen till att det görs är för att efterlikna det indiska klimatet då yogan kommer från Indien. En av hälsoaspekterna med värme är bland annat att kroppen blir mjukare och rörligare. Detta hjälper i yogans alla positioner. Yogan handlar mycket om rörlighet, vighet och flexibilitet vilket får en skjuts av värmen och fuktigheten.

Dessutom har det en rensande och renande funktion på kroppen. Värmen gör att du svettas mycket mer. Att svettas ut det gamla innehållet och fylla på med nytt vatten fräschar upp kroppen inifrån. Dessutom kommer mycket slaggprodukter ut genom svettning.

 

Känn lugnet eller träna kroppen

Med hot yoga finns det många möjligheter. Yin yoga är en typ av yoga som lämpar sig för hot yoga. Yin yoga är avslappnande yoga. Adderar man värme blir det ännu mer behagligt och den där lugna känslan av att somna på en solstol infinner sig i kroppen. I och med att yin yoga är en lugn typ av yoga är värmen inget problem, snarare behaglig.

En annan typ av hot yoga är som tidigare nämnt bikram yoga. Detta är den allra jobbigaste formen av hot yoga. Det är en mycket fysiskt ansträngande typ av yoga där dina muskler får kämpa sig igenom det 90 minuter långa passet. I rummet ska det vara 40 grader varmt och hög luftfuktighet. Värmen plus den fysiska ansträngningen bidrar till ett tufft träningspass som minst sagt kommer att rensa din kropp på slaggprodukter.

Andra typer av hot yoga är Moksha, Baron Baptiste och Fierce Grace

hot yoga pose

En ny trend inom träning

Hot yoga i alla dess former har blivit otroligt populärt den senaste tiden i Sverige. Ett kallt klimat är en orsak. Att få komma in i ett varmt och skönt rum med tropiskt klimat en regnig höstdag är inte helt fel. Men utöver detta är det framförallt de psykiska och fysiska fördelarna som har gjort denna yoga så populär. Beroende på vilken typ av yoga du utövar kommer du att uppnå olika resultat i ditt välmående. Att kombinera olika typer av yoga ger dig en fulländad upplevelse. Till exempel starta med fysiskt ansträngande bikram yoga och avsluta med lugnande yin yoga. Vill du blanda olika typer av yoga kan det vara bra att korta ner passen för att orka genom hela. Hot yoga varar i 90 minuter.

 

Kategorier Yoga

Lämna en kommentar