Vad är bikram yoga för något?

En bokstavligt talat het trend inom yoga är bikram. Bikram yoga utförs i ett rum som är uppvärmt, precis som den nya trenden hot yoga. Rummet är 40 grader varmt och har hög luftfuktighet. Normalt sett är träningen i 90 minuter, alltså en och en halv timme. Bikram är en väldigt utmattande form av yoga. Vissa typer av yoga är mer mediterande och lugna, medans vissa typer är mer som ett slitigt träningspass. Bikram yoga är en av de mest utmattande formerna av yoga.

Yoga i 40 graders värme

Man kan fråga sig varför det är nödvändigt att utföra bikram i ett rum som är 40 grader varmt. Värmen höjs för att efterlikna det indiska klimatet och ge samma positiva effekter som värmen ger. I kyla är det lätt att man spänner kroppen och det går inte ihop med yoga.

Värmen hjälper till att slappna av i hela kroppen och alla muskler. Kroppen blir även mjukare vilket gör att det går att sträcka och stretcha musklerna mer. Värmen hjälper helt enkelt kroppen på vägen. I och med att värmen gör så att du svettas mer än normalt rensas även kroppen på slaggprodukter. Detta är några fördelar med bikram yoga.

 

bikram yoga i fuktigt rum

Är det verkligen hälsosamt med den höga värmen?

Bikram yoga har många positiva effekter, precis som det finns fördelar med medicinsk yoga. Dock är det en del saker som är viktiga att tänka på. För det första bör du rådfråga med din doktor om du har någon underliggande sjukdom och tidigare har blivit ordinerad att utesluta viss fysisk aktivitet eller liknande. För friska människor är det i övrigt en form av yoga som passar alla då den kan anpassas individuellt.

En annan sak som är extra viktig för just bikramyoga är att dricka mycket vatten innan och under passet. Kroppen driver ut mycket vätska på grund av den höga värmen. Därför bör du fylla på innan och kontinuerligt under passet. Ha gärna med 1-2 liter vatten till passet. Du kan bli törstigare än du tror!

Att äta för tätt inpå yogapasset kan bidra till illamående. Försök därför att inte äta på 2-3 timmar innan passet. Något litet mellanmål eller liknande går bra, men inte en fullgod måltid.

Tänker du på dessa saker är det ytterst hälsosamt med bikramyoga.

 

bikram yoga

 

Historia om bikram yoga

Namnet kommer från Bikram Choudhury som var ute efter att skapa en mer fysisk krävande form av yoga. Denna typ av yoga uppkom på 1970 talet och är en av de nyare typerna av yoga. Många andra typer av yoga handlar om andlighet och meditation, medans bikramyoga mer är som ett ansträngande träningspass. Inom bikram finns det 26 positioner och två andningsövningar. Passet varar i 90 minuter och utövas i ett rum som är 40 grader och har hög luftfuktighet.

Bikram yoga går dessvärre inte att utföra hemma om du inte har ett värmerum. Givetvis går övningarna att göra utan värmen, men det blir inte samma sak i sin helhet. Vill du träna hemma kan du titta på dessa 5 yoga ställningar för nybörjare.

 

Lämna en kommentar