5 yoga ställningar för nybörjare

Att börja med yoga är inte svårt då de flesta övningarna kan anpassas efter din form. De flesta övningarna passar därför även för nybörjare, men vissa övningar lämpar sig ännu bättre. Det finns många program för nybörjare. En yogamatta är att föredra, men även annan typ av matta eller lite mjukare underlag fungerar bra. Några handdukar på varandra är en bra start innan du införskaffar en yogamatta.

För dig som är nybörjare är det viktigt att lyssna på kroppen och dess signaler. Det är många övningar som handlar om att sträcka och tänja musklerna, och lyssnar du inte på kroppen kan du råka ut för en sträckning. Låt det ta sin tid och förvänta dig inte att du ska kunna bemästra alla ställningar på första passet. En bra riktlinje är att hålla varje position i två minuter i början. Sätt en timer och håll positionen så länge du kan, utöka sedan tiden. Nedan kommer några yogaövningar som passar perfekt för nybörjare. Dessa övningar passar även yoga för barn.

 

Trädet

Stå upp och sätt ihop handflatorna framför bröstet. Dra sedan upp ena benet och luta fotsulan mot det andra benet. Målet är att foten ska vara allra högst upp mellan benen, men du drar upp den så långt du kan och stannar när du känner att kroppen säger till.

Denna övning kräver mycket balans och får dig att fokusera och släppa andra tankar.

 

Barnet

Sitt på knä på yogamattan, eller annat mjukt underlag om du inte har en yogamatta. Kommer du inte ner hela vägen kan du lägga en kudde i knävecket. Lyft upp armarna och luta dig framåt ända tills pannan kan vila mot yogamattan. Håll ryggen rak när du lutar dig framåt.

Denna position är perfekt för att vila och samla lugn.

 

Happy baby

En annan position som är hämtat från barns rörelser är happy baby. Här ligger du på rygg och drar upp knäna mot bröstkorgen. Benen ska inte vara vikta utan fötterna ska vara peka upp mot taket. Om du når, ta tag i fötterna med respektive hand. Vänster hand på vänster fot och höger hand på höger fot. Tänk dig en liten bebis som leker med sina fötter.

Att ligga i denna position hjälper att förlänga ryggraden och sträcker ut höfter och ljumskar.

 

Huksittande / Djup squat

Sätt dig på huk med benen brett isär. Knäna ska vara på utsidan av kroppen. Sätt ihop handflatorna och ha armbågarna på insidan av knäna. Tryck utåt med armbågarna när du har hittat balansen. Kommer du inte ner hela vägen kan du placera en kudde i knävecket.

Denna övning drar ut vaderna och ryggen. Den öppnar även upp höfterna.

 

Uppåtgående hunden

Ligg på mage. Placera händerna vid sidan av kroppen och tryck överkroppen uppåt med hjälp av armarna. Forma en båge med kroppen. Låt huvudet följa med i rörelsen och luta det bakåt, mot ryggen. Du lutar dig bakåt så mycket du kan. Positionen är bemästrad när endast händerna och fotryggarna nuddar marken.

 

yoga position för nybörjare

 

Detta är en perfekt start och ingång till yogavärlden. När du känner för att ta steget vidare kanske du vill testa på hatha yoga eller varför inte den nya träningstrenden hot yoga.

 

Kategorier Yoga

Lämna en kommentar