Vad är hatha yoga?

Precis som ashtanga yoga är hatha yoga en av de mest kända former av yoga. Nästan alla andra former av yoga härstammar härifrån och den kan dateras tillbaka så långt som 1100 talet. Genom att träna kroppen med specifika övningar är målet att finna en inre balans. Inom hatha yoga är det inte bara fysiska utmaningar utan det är även mycket fokus på andningen och meditation.

Ha betyder sol och Tha betyder måne. Mycket inom yogan handlar om att finna balans, och i hatha yogan handlar det att finna balans mellan solen och månen. Det är den maskulina och feminina kraften.

 

En lugn träningsform utan press

När det kommer till hatha yoga är det ingen tävling om hur djupt man kommer ner i en position eller hur länga man kan hålla den. Denna form av yoga är helt fri från press och ska vara lugnande samtidigt som den stärker kroppen. Övningarna är statiska. Det vill säga att dem hålls under en längre tid. Övergången mellan de olika positionerna ska vara lugn och gå med svepande och kontrollerade rörelser. Lugnet ska behållas i kroppen och detta görs med mjuka rörelser. 

Det är inte en explosiv form av yoga, som till exempel bikram yoga. Men trots detta är det fysiskt ansträngande för kroppen. För att balansera mellan månen och solen utförs övningar som stänger och öppnar musklerna. Dessa övningar sträcker även ut och stretchar musklerna.

Träningen ska vara helt kravfri och du ska inte känna någon press, utan bara göra det bästa du kan i ett lugnt och harmoniskt tempo. En av de vackra sakerna med yoga är att det passar alla, oavsett fysisk form. Du utför positionerna så bra du kan, och med hjälp av rätt andning och sinnesstämning kommer du att kunna göra dem bättre för varje gång du tränar hatha yoga.

 

Fördelar med hatha yoga

Stärker kroppen – Trots att övningarna inte är så fysiskt ansträngande bidrar det till en starkare kropp. 

Bättre hållning – Positionerna jobbar mycket med rygg, axlar och nacke. Det hjälper dig att få en bättre hållning.

Minskad smärta – Dålig hållning är en vanlig orsak till stelhet och smärta i rygg och nacke. I och med att din hållning blir bättre kommer även smärtan att försvinna inom sin tid.

Bättre matsmältning – Hath yogan hjälper dig att slappna av, vilket ökar din ämnesomsättning och matsmältning. En stressad kropp försätter den funktionen i viloläge, men med hjälp av yogan blir denna kroppsfunktion bättre.

Bättre balans – I och med att rörelserna är lugna och statiska jobbas din balans upp. Du kommer märka att du kan hålla positionerna i helt stillastående läge längre och längre för varje gång du utför hatha yoga. Det beror på ökad styrka, men även bättre balans.

 

Lämna en kommentar