Yoga för barn

Visste du att även barn kan utföra yoga? Yoga har många fördelar för barn och speciellt barn som annars har svårt att ta det lugnt och hitta en inre ro.

Yoga används till och med i vissa skolor i många andra länder, bland annat Malta. Där är det vanligt att eleverna utför ett kortare yogapass varje dag för att lugna ner sig och öka koncentrationen. Efter några timmar kan det bli stimmigt i ett barns hjärna med alla intryck, kompisar och skoluppgifter. En meditativ stund med yoga rensar hjärnan och ger barnen en nystart. Yogan har många bra fördelar för vuxna, men faktum är att dessa gäller även för barn.

 

En rolig historia med yogaövningar

Beroende på barnets ålder kan yogan anpassas, trots att de kan göra samma övningar i de flesta åldrar. För lite mindre barn är det mer en lek, och anpassas därefter. Det finns många yogapositioner som heter och ser ut som djur. Dessa är perfekta att ta in i en yogalektion med barn för att göra det lite roligare. Namn på några barnvänliga övningar är bryggan, arga katten, glada kon, nedåtgående hund, kissande hund, och isprinsessan. Historien kan till exempel handla om en isprinsessa som måste gå över en bro. På andra sidan möter hon en arg katt och en glad ko, osv. Att forma en historia kring sessionen ger ökad glädje för barnen i lägre ålder medans en lite seriösare stund kan lämpa sig bättre för äldre barn.

 

lugnt barn med yoga

 

Yoga tillsammans med ditt barn

Övningarna passar även bra för vuxna och gör att du och ditt barn kan yoga tillsammans, till exempel med hjälp av dessa 5 övningar för nybörjare. Ni gör övningarna på erat bästa sätt och behöver inte mäta era prestationer. Det är uppskattat från barn att göra saker tillsammans med föräldrarna så detta är ett perfekt sätt att få in träning i vardagen för föräldrar med barn.

 

Positiva effekter på skolarbete och utveckling

Som tidigare nämnt ingår yoga i skolan i vissa länder. Precis som vi har sångstund i Sverige har andra länder yogastund. Det ger positiva inverkningar på hjärnan hos barn och är en bra anledningen till varför man ska yoga med barn. Bland annat stärks deras koncentration, vilket vanligtvis är en bristvara hos barn. Många elever lider idag av svårigheter att koncentrera sig samt att fokusera. Att införa yoga som en rutin för barnet kan hjälpa med dessa problem. Ökad koncentration ger i sin tur bättre resultat i skolarbetet och inlärningen. Yoga ger även en kroppskontroll och balans som barn annars ej bemästrat förens i äldre ålder.

All form av fysisk aktivitet, förutom att lyfta tunga vikter, är bra för barn, även så yoga. Barn är mjukare i kroppen än vuxna människor och kan därför oftast utföra yogans ställningar bättre än många vuxna. Allt eftersom barnet utvecklas och lyckas kommer en känsla av välbehag infinna sig. Denna känslan har positiva effekter för barns välmående och ger barnet ökat självförtroende.

 

yoga för barn och fördelar

 

Fördelar med yoga för barn

  • Ökad koncentration
  • Bättre balans
  • Hittar ett lugn och harmoni
  • Lättare att varva ner och somna
  • Bättre kroppskontakt
  • Ökad kreativitet
  • En rolig stund för barnet
  • Bättre självförtroende

 

Kategorier Yoga

Lämna en kommentar