Vad är ashtanga yoga?

Ashtanga yoga är den formen av yoga som de flesta tänker på när de hör ordet yoga. Det är en av de yogaformer som har bredast spridning.

 

De åtta byggstenarna inom ashtanga yoga

Ashtanga betyder åtta delar. Yogan bygger på åtta byggstenar som måste fullföljas.

Andning, rörelse och blickfokus är tre byggstenarna inom ashtanga yogan. Bemästrar du dessa kommer du att utvecklas snabbare än vad du trodde var möjligt. Ashtanga yogan är uppbyggd i ett flöde av rörelser som hela tiden förbereder dig för vad som komma skall. Kanske hade du inte kunnat starta med en viss ställning, men i och med de föregående ställningarna har ashtanga yogan förberett din kropp för vad som komma skall. Även andningskontroll är en byggsten. Kan du kontrollera andningen kommer det att hjälpa dig mycket. Både att fokusera samt att hålla en och samma position.

För att en position ska ses som helt bemästrad måste blicken falla på ett visst ställe. Detta gör att även huvud och nacke hela tiden är högst aktuellt i ashtanga yogan. Även positionerna är en av de åtta byggstenarna.

Meditation, fokus och moral är tre andra delar i ashtanga yogan. Fokusen kommer hand i hand med andningen och andnings kontrollen. Lär du dig att andas på rätt sätt kommer du kunna fokusera på ett sätt du aldrig gjort förut.

Dessa åtta delar heter i original Samadhi, Dhyana, Dharana, Pratyahara, Pranayama, Asana, Niyama och Yama.

 

Den filosofiska aspekten

Inom yoga handlar mycket om meditation och filosofi. Yoga är inte bara en träningsform, eller ett sätt att hitta lugnet, utan det är ett helt levnadssätt.

Men låt inte det skrämma dig om du inte känner för att viga hela ditt liv till yogan. Ashtanga yogan fungerar utmärkt att utföra om du än så bara vill anamma den filosofiska aspekten under själva yoga sessionen.

ashtanga yoga vid vattnet

Fördelar med ashtanga yogan

Som med all yoga, till exempel den nya träningstrenden hot yoga, finns det många fördelar. Både fysiska och psykiska. När du utför ashtanga yoga hjälper du kroppen att bli vigare, mjukare och smidigare. Det bidrar även till bättre sömn och ökad koncentration tack vare andningen och den fysiska aktiviteten. Ashtanga yogan jobbar med rörelser av hela kroppen vilket i sin tur ökar blodcirkulationen och syresättningen i blodet och kroppen. Redan under, men även efter ett pass av ashtanga kommer du att känna av hälsofördelarna. Den ökade blodcirkulationen och genomgången av kroppen kommer få dig att känna dig mer levande. Men du kommer även känna av ett lugn som infinner sig i och med andningen och de harmoniska rörelserna.

Yoga kräver koncentration och fokus, vilket får dig att släppa alla andra tankar i huvudet och bara leva i nuet. Det har en positiv och rensande effekt på hjärnan.

 

Kategorier Yoga

Lämna en kommentar