Vad är medicinsk yoga, och vilka fördelar finns?

Medicinsk yoga kallas även för MediYoga. Det är en form av terapeutiskt yoga som hjälper dig att finna välmående. Bland annat bidrar det till bättre sömn och lägre stressnivåer. Medicinsk yoga anses vara så effektivt att det används på sjukhus runt om i landet. Det finns i dagsläget 280 sjukhus och vårdcentraler som använder MediYoga för att hjälpa patienter.

 

Fördelar med medicinsk yoga

 

Inga biverkningar

En stor fördel med medicinsk yoga är att den inte innehåller någon medicin i pillerform. Det betyder att du slipper proppa kroppen med preparat samt att du inte kan få några biverkningar.

 

Minskade stressnivåer

Medicinsk yoga har en djupgående effekt på kroppen och reducerar stressnivåerna i kroppen. En stressad kropp mår inte bra. Hitta välbefinnande med medicinsk yoga.

 

Sänkt blodtryck

Utför yogan kontinuerligt för chans till att sänka blodtrycket i kroppen. Högt blodtryck är inte hälsosamt för kroppen. Rådfråga med din läkare om det är möjligt för just dig att börja med medicinsk yoga. Så småningom kanske du kan minska eller byta ut din blodtrycksmedicin mot medicinsk yoga.

 

Minskade ryggbesvär

Medicinsk yoga arbetar med hela kroppen, inklusive ryggen. Det är många övningar som mjukar upp och stretchar ut musklerna i kroppen. Detta bidrar i sin tur till en mjukare rygg med mindre, eller helt utan, värk. Denna effekt kan du känna av redan direkt efter passet. Yogan hjälper även mot många andra smärtor i kroppen.

 

Medicinsk yoga

 

5 Medicinska yogaövningar du kan göra hemma

Du behöver inte ha blivit ordinerad medicinsk yoga av en doktor för att kunna börja. Denna form av yoga passar yoga för nybörjare och kan dessutom anpassas. Är du stel i kroppen eller har ont så fungerar det bra att utföra yogan sittandes på en stol precis som i yin yogan. Den vanligaste formen är på en yogamatta på golvet. Här kommer fem övningar du kan göra hemma som är speciellt framtagna för ryggen. Dessa övningar kan göras olika länge beroende på hur många övningar du har med i passet, men cirka 3 – 5 minuter är en bra riktlinje.

 

Suficirklar

Sitt i skräddare med benen i kors. Låt händerna vila på knäna. Rotera sedan överkroppen i stora cirklar genom att luta framåt och sedan åt sidan för att fortsätta varvet runt. Upprepa åt andra hållet.

 

Liggande twist

Ligg på rygg. Dra upp knäna mot kroppen och lägg dom åt ena sidan av kroppen. Lägg samma hand på benen som vikt och den andra armen på golvet åt andra hållet. Lyft sedan över benen till andra sidan och upprepa.

 

Ryggflex

Sitt med benen i kors och lägg händerna på fötterna. Andas in och dra överkroppen uppåt och svanka. Jobba med bäcken och låt armarna ligga avslappnat.

 

Pachimottan twist

Sitt med benen sträckta rakt ut. Ta tag med vänster hand på höger fot. Eller så långt ned på benet som du når utan att det gör ont. Vinkla överkroppen åt sidan och sträck motsatt hand bakåt. Upprepa åt motsatt håll.

 

Massera ryggen

Denna övning är bra att avsluta ett yogapass med. Ligg på rygg och dra upp knäna mot bröstet. Lägga händerna på knäna. Gör små, mjuka cirklar med knäna för att massera ryggslutet.

 

Kategorier Yoga

Lämna en kommentar